четвъртък, 21 юли 2011 г.

За децата по земята, най е хубаво, когато....!

За децата по земята
най е хубаво, когато
има светлина;
и в очите,и в сърцата,
и в мечтите,и в делата
винаги да свети Тя.
           
Слънце щом блести над нас,
то е също и за вас.
И тогава всички ние
волни, весели, щастливи
пеем песента.
Във която се разказва
как децата по земята
правят чудеса:
тъмнината разпиляват,
красота навред създават
и раздават светлина!



 

В тези топли, слънчеви и светли дни,сякаш всичко е затихнало, замлъкнало....и някак копнеещо за прохлада...., листата на дърветата съхнат сякаш е есен...а нещата в Живота просто се случват, къде тихи и спокойни, къде бурни и мъчни...
Е, тук съм  и аз, и в дискурса на детството ви показвам две картички, едната за  "Добро дошло, Бебе!", а другата по повод Свето Кръщение!




И тъй като за децата по земята, най е хубаво, когато има светлина, ми се иска да ви разкажа за един проект, в който участвах.

Преди няколко месеца заедно с група приятели и колеги създадохме група ЗаЕдност! Екип от млади хора, които преминавахме заедно през обучение по Личностно развитие, стартирахме една инициатива "ЗаЕдно за Децата", която като групов проект имаше за цел да рехабилитира една софийска детска ясла, като набере средства, за да осигури на малките деца място, пространство и средства за игра. Самите ние вярваме, че чрез играта децата развиват своята личност, учат се и се изграждат характера си. Открихме една столична детска ясла, на която й предстоеше да демонтира изостанали и опасни катерушки и игрушки в двора. Една хубава детска ясла, с поддържан и красив двор, но без възможност за игра, в коята децата да общуват по между си, да се радват и да играят на слънце.







Създадохме група във Фейсбук, събрахме приятели и съмишленици , участвахме и с лична инвестиция и събрахме около 2700лева. В момента тече технологичното време за изработката на детските съоръжения , които съвсем скоро ще бъдат монтирани в двора. Освен тази основната част от нашия групов проект, планирахме и допълнителна творческа част. За нея ше пиша в тази публиакция. Изрисувахме и боядисахме една стена с познати детски герои, боядисахме и две беседки.




Благодаря на всичките си съекипници, благодаря и на Марков колеж за това, че го постигнахме заедно. В самия проект и акцията моят принос е нищожен, взет по-отделно може би и на всеки един от нас. И макар да съм човек, който цени личната изява никак не ми е трудно да съм част от екип, който постига нещата заедно.
В процеса и организацията на изпълнението на проекта, имаше интересни ситуации, аз извадих своите поуки, но не заради това пиша тази публикация.




Бих искала да споделя , колко важни са малките неща, които всеки ден правим.Бихме могли да постигнем всичко, което искаме, заедно. За пореден път се уверих в това, че „заедно” всъщност означава „за Едно” и вярвам в това, че малките неща са важните неща. Вярвам, че ако всеки ден правим малки неща, полезни за някого можем да направим голяма промяна. С чиста, позитивна визия за нас самите, за децата, за по-добро бъдеще и с посока, докато самите ние не се превърнем в малките неща, които променят общата посока, на всичко и всеки. Всеки според своето влияние.
Имам вярването, че и една птичка прави пролет! Щом може да вдъхнови и други да я последват!
И така,
Проектът ни е с малък мащаб, но вече знаем, че не това е важното.













Ще бъда щастлива, ако тази стена мотивира родителите да разкажат на децата си историите, в които участват героите. Да им разкажат, да ги научат, да им поговорят за категории като добро и лошо, за красиво и истина.
Ще бъда доволна, ако това ще даде повод на децата да получат отговори на въпросите си и общуват повече с родителите си.
Ще бъда доволна, ако децата общуват повече помежду си, докато играят на слънце. Докато се пързалят и люлеят да се учат взаимно, на отстъпки, на ред и на приятелство...
И в крайна сметка наистина съм доволна, че спомогнах да има тези поводи.


Аз разказвам  приказки и истории на сина си. И след препрочитаните десетки пъти приказки, все още ми помагат да осмислям някакви ситуации. Вече от страната на родител, уча уроците си от същите тези приказки, на които съм се радвала като дете, а днес, заради моето собствено. Бих могла да напиша философско есе, особено за българските народни приказки и героите и на какво ни учат те, но и това не е идеята на публикацията ми.

Проект на илюстрацията, изготвянето на скицата е дело на художничката на екипа Милена Накова.  Довършителната част, ефектите за обем и полусенки са също нейно дело. Фасадната стена предварително е шпаклована, грундирана и латексирана. С молив е изрисувана с шаблони скицата и оцветяването, в което участвахме всички е изпъленено с блажни бои, на места приложена акварелна техника..





Иска ми се да ви уверя, че никак не е трудно да се осъществяват подобни проекти и инициативи. Не е необходимо да се организират от институции, асоциации или сдружения. А, само от нас, хората, които заставаме зад идеята, каквато и да е тя.
Не е нито трудно, нито невъзможно , нито кой знае колко специално това да си социално отговорен, анагажиран или да изразиш отношение.....разбира се, не е задължително или пък хубаво, не е това, което те прави добър човек или пък отговорен,

Не е нищо друго, просто е възможно!

"...Най е хубаво, когато 
има светлина;
и в очите,и в сърцата,
и в мечтите,и в делата
винаги да свети Тя!"

17 коментара:

  1. Мила Ле, напомни ми за детството с песничката! Картичките са великолепни, особено много ми хареса тази с мечето(слабост голяма към мечоци, какво да се прави!)
    Бях видяла и във фейсбук за прекрасната ви инициатива Заедност и искам да те поздравя! Споделям като мнение голяма част от нещата, които си написала, просто лично за себе си съм стигнала до няколко убеждения: че много важни, красиви и големи неща могат да се направят от най-обикновени хора; че заедно сме по-силни и че една птичка прави пролет, защото вдъхновява и увлича другите след себе си! Чудесна публикация, която направи деня ми още по-хубав :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мога само едно да кажа: Евала!
    Виждам те като слънчев лъч!
    Извършили сте едно много благородно дело,
    думите ти са пълни с топлина и любов,
    не спирай!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер е! Толкова нежност, а идеята за пешкира е оригинална! Много, ама много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  4. Моите адмирации! Работейки с хора знам колко малко им пука на повечето за каквото и да било. Дерзай и дано има повече като теб!

    ОтговорИзтриване
  5. А аз дори незнам какво да кажа! Страхотно и красиво.Тази песничка не съм я чувала от......... дете, когато можехме да правим чудеса. Инициативата е просто похвална. Рисунките са прекрасни и ме връщат в буквално в първи клас, където стените бяха изрисувани по същия начин.Поздрави и може би звучи прекалено фамилиарно, но.........Гордея се с теб Ле!

    ОтговорИзтриване
  6. И тъй като работя в сферата на образованието и ми са ясни проблемите, възхищавам се на инициативата ви ! А е нужно толкова малко, за да има пример за подражание! Дано не сте единствените вдъхнали ентусиазъм, че има ХОРА на този свят! Благодаря ви, че ви има! Благодаря ви, че сте направили щастливи една малка част от бъдещето на България!

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Понякога и малкото - може да даде много! Важното е да не спираме да "даваме" - колкото и каквото можем. Благодаря за споделянето :).
    Картичката с мечето е разкошна ;).

    ОтговорИзтриване
  9. Рагледах с интерес снимките още като ги публикува във ФБ. Страхотна работа! Как ми се иска повече хора да последват примера ви.

    ОтговорИзтриване
  10. Бях забравила тази песничка. Така мило ми стана като прочетох текста й и веднага я намерих и я пуснах на Емо.:)
    Картичките са чудесни, Ле. А това, което сте направили във тази ясла е просто страхотно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Ле, страхотен проект, който въпреки, че не е мащабен е много значим за децата и вярата, че има хора с големи сърца, готови да създадат радост в детските очи! Страхотно е! От сърце ви се възхитих!
    Картичките, които си направила са много свежи и носят много приятна емоция. Тази с мечето е супер сладурска, много, много ми хареса! Поздравления за творчеството и ентусиазма и добротата!

    ОтговорИзтриване
  12. Колко си права, Ле.. за всичко написано, за инициативата ви - поздравления! И аз вярвам, че приказките имат огромно значение, както и че много малко е нужно да живеем по-добре, ако можеше всеки да е поне мъничко по-толерантен към останалите, дори да не помага, само да не вреди..
    А картичката с мечето е уникална :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мила, слънчева Ле, четох с притаен дъх всичко, което си споделила, гледах с възхищение, всичко, което си публикувала ....И мога с право да кажа - Ле, радвам се, че те познавам, макар и засега само виртуално! Ако поне половината свят беше с възгледи, идеи и вдъхновения като твоите и на твоите съмишленици ...то направо щеше да е един прекрасен свят! Звучи клиширано, но всичко, което ми идва наум да кажа е май точно такова.
    Още когато сподели преди време с мен за това начинание, което тогава беше все още един проект - БЯХ СИГУРНА!!!! на 100 процента, че ще създадете нещо много хубаво, нещо много мило, нещо много добро - на което и детско заведение да се спрете в избора си! И честно да ти кажа - очаквах с нетърпение въпросната ти публрикация и знаех, че начина на представяне от теб ще е също изключително интересен!
    Благодаря ти, Ле! Радвам се, че те има, че ича хора като вас, че има такива инициативи! И аз като работеща в тази сфера мога да кажа - дай боже, повече такива хора, дано повлечете крак!
    Да! Наистина проблемите при нас са много, но и малките неща, както казваш създават СВЕТЛИНА!
    Всичко, което сте направили е една приказка!
    А картичките ти ....просто са визхитителни!
    Моите адмирации и овации за всичко!
    Не се променяй, Лени - бъди винаги такава, каквато си!

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления и от мен, Лени! Страхотна идея и изпълнение! Направили сте едно голямо Добро - всеки ден детските личица в тази ясла се огряват от слънчеви усмивки! И дай, Боже повече смелост на Добрите хора с идеи като вас! И вяра, че една Добра кауза може да успее! И повече Хора, на които им "пука", за я има Светлината и Любовта!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления и от мен, Ле! Дай Боже да има повече добри хора като вас и светът ще стане едно по-добро място!

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Поздравления за инициативата! А картичките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване